August Strindberg
August Strindberg

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Litteratursalon

UDSAT - ny dato kommer snarest - Om August Strindberg

11.03.20
Litteratursalon : Christine Marstrand om inferno og spøgelsessonater - dramatiske havbilleder og musikalske dramaer.

Ny dato kommer snarest.

 

Litteratursalon i forbindelse med kunstnersammenslutningen Det Blå Tårns udstilling Inferno i PAKHUSgalleriet.

Sveriges berømte og berygtede forfatter August Strindberg (1849-1912) gik ikke let igennem livet. Alene titlerne på mange af Strindbergs værker signalerer drama: Inferno, Ensom, En gal mands forsvar, Den farlige leg, Dødedansen, Spøgelsessonaten.

Strindberg betragtede først og fremmest sig selv som maler. Hans dramatiske havbilleder står som noget helt unikt i tidens nordiske kunst. De skildrer gennem elementernes rasen den ydre og indre turbulens og smerte, der kendetegnede hans liv og værk.

Også musikken spillede en stor rolle i Strindbergs liv. Hans trakterede selv adskillige instrumenter, hans samlede sine venner til Beethoven-aftener, og til det uhyggelige drama Kronbruden komponerede han sågar en sang, hvori han forsøgte at gengive historiens dystre stemning. I Strindbergs forfatterskab anvendes musikken ofte som betydningsbærende element, det gælder f.eks. musik af Beethoven, Bach, Mendelssohn, Schumann og Chopin.

Flere komponister har forsøgt at sætte Strindbergs dramaer i musik. Ture Rangstrøm skrev en opera baseret på Kronbruden i 1915, Wilhelm Stenhammar skrev musik til Et Drømmespil i 1916, Aribert Reimann komponerede i 1983 en helaftensopera over Spøgelsessonaten, og Ned Rorem satte i 1965 musik til Frøken Julie.

Strindberg kaldte Beethoven Den største, som har lidt hele livet, og det er ingen tilfældighed, at den svenske forfatter spejler sig i netop denne komponist. Begge måtte de lide for at skabe stor kunst. I foredraget vil Christine Marstrand fortælle om Strindbergs dramatiske liv og relatere det til hans kunstneriske virke inden for både litteratur, malerkunst og musik.

Christine Marstrand er tidligere operasanger ved Det Kgl. Teater. Hun har en Master of Fine Arts- grad i musikvidenskab og er cand.mag. i kunsthistorie med speciale i samspillet mellem musik og billedkunst. Hun holder foredragskoncerter og forelæsninger i krydsfeltet mellem musik, billedkunst og litteratur i ind- og udland. Som forfatter har hun skrevet en bog om Michelangelos digte, Kærligheden som dannende kraft (2014), og hendes seneste bogudgivelse er den anmelderroste Vejen mellem Elstir og Vinteuil. Billedkunst og musik hos Marcel Proust (2018).