Litteratur

Hvad læser Lone Kühlmann?

Lone Kühlmann deler sine litterære favoritter, reflekterer over bibliotekets betydning fra barndom til nu og giver stærke boganbefalinger – fra skæbnefortællinger til tankevækkende faglitteratur.

Af Ida

Pressefoto af Lone Kühlmann
Foto af Sara Galbiati
"Dronningens tid"

Lone Kühlmann, journalist og tidligere udenrigskorrespondent, debuterede i 2024 som forfatter med romanen "Dronningens Tid", der foregår i 1972-73 og skildrer en tid præget af ligestilling, arbejdsliv og sociale forandringer. Vi har stillet Lone tre spørgsmål.

Hvad læser du for tiden?
I øjeblikket læser jeg Lisbeth Nebelongs stemningsfulde historier fra Færøerne, "Sonate for sorgfulde hjerter", Peter Borbergs monumentale Piet Hein biografi, og Annette og James Prices underholdende gastro-krimi "Det røgede lig". Alle supergode indenfor hver deres genre. 

Hvilke tre bøger vil du anbefale andre at læse?
Der er virkelig mange bøger, jeg kan anbefale med største fornøjelse. Fra de senere år er det Kirsten Thorups 2. verdenskrigsromaner, "Indtil vanvid indtil døden" og efterfølgeren "Mørket bag dig", som har gjort allerstørst indtryk på mig. Bøgerne handler om Harriet, som tror, at hun kan leve uden at tage politisk stilling, da hun sidder tilbage med to små børn. Manden er død på Østfronten og hun skal stable et liv på benene for sig selv og børnene. Virkelig en skæbnefortælling om nødvendigheden af at vælge side. 

Jeg har også været meget optaget af Annelise Marstrand-Jørgensens "Margrete I" om Margrete den første. En stor historisk roman, som, i lange passager, mindede mig om naturbeskrivelserne og gudsforholdet i Sigrid Undsets kæmperoman "Kristin Lavransdatter", som gav Undset Nobelprisen. Den er kommet i nyoversættelse af den altid vidunderlige Niels Brunse.

I en helt anden boldgade er Sine Plambechs "Global Sex, hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme" - en bevægende øjenåbner om et emne, vi helst ikke vil vide noget om. For mig er der et før og et efter denne bog. Vi får virkelig vendt op og ned på vores forestillinger om, hvad en stærk kvinde er. Og hvad forskning er.

Hvad har biblioteket betydet for dig?
Jeg kan ikke mindes noget tidspunkt i mit liv, som biblioteket ikke var en del af. Jeg kom på det lokale bibliotek med mine forældre, allerede inden jeg kunne læse, og blev ved med at komme der sideløbende med skolebiblioteket, til jeg flyttede hjemmefra. Det lokale bibliotek har altid været det første sted, jeg meldte mig ind, når jeg kom til en ny by eller et nyt land. Altid dejlige trygge rammer hvor muligheden for at fordybe sig nærmest var indbygget. Store eller små - jeg har altid følt mig godt tilpas. Det mindste, har nok været det første i Torbenhuse i Rødovre. Jeg tror det bestod af tre/fire sammenlagte lejligheder, til det enorme Butler Library i mange etager på Columbia University, hvor jeg læste som ung. 

Det har også gennem mange år været et dejligt efterårsjob for mig at være en fast del af holdet på Introduktion til Bogsæsonen, hvor vi fortalte boghandlere og bibliotekarer - i de senere år udelukkende bibliotekarer - om årets boghøst. Den gode tradition overlevede desværre ikke corona. 

Heldigvis har jeg fortsat tæt forbindelse til bogbranchen via mit arbejde som anmelder for netmediet POV International.

 

Mød Lone Kühlmann til forfatterforedrag i Aksen onsdag den 8. januar kl. 19
Foredraget tager udgangspunkt i Dronningens tid og erfaringer med ligestilling, arbejdsliv og sociale forandringer. 
Læs mere og køb billet her.