Pas med coronavirus på

Værd at vide om coronapas

Af Nete
15.04.21
Når bibliotekerne genåbner den 21. april skal du fremvise coronapas for at komme ind. Her kan du læse mere om hvad coronapas er, og hvordan du får et.

Et coronapas er din dokumentation for, at du ikke er smittet med COVID-19. Coronapasset er et vigtigt led i regeringens genåbningsplan. Derfor skal du vise det for at få adgang til mange steder med offentlig adgang, blandt andet biblioteket. Inden du tager på biblioteket er det derfor vigtigt at sikre dig, at du har et gyldigt coronapas.

Personer under 15 behøver ikke at fremvise coronapas på biblioteket. 

Hvad er et coronapas?

Et coronapas er et bevis for, at du ikke er smittet med COVID-19. Det kan du dokumentere på følgende måder:

  • Et negativt svar fra en antigentest (enten en hurtigtest via næsepodning eller en PCR-test via podning i halsen). Testsvaret skal være under 72 timer gammelt
  • Et vaccinebevis som dokumenterer, at du er færdigvaccineret mod COVID-19 (det vil sige, at du har fået begge stik)
  • Et bevis på, at du tidligere har været smittet med COVID-19. Her skal du kunne vise et positivt testresultat, som er mellem 14 og 180 dage gammelt. Er resultatet nyere eller ældre, er det ikke gyldigt som coronapas. 

Sådan viser du dit coronapas

Der er forskellige måder at fremvise coronapas, alt efter hvilken form for dokumentation, du benytter dig af. 

Sundhed.dk

Hvis du får taget en PCR-test eller en hurtigtest, vil svaret på testen fremgå, når du logger ind med NemID på sundhed.dk. Derfor kan du både fremvise en negativ test (under 72 timer gammel) og en positiv test (mellem 2 og 12 uger gammel), når du er logget ind på sundhed.dk. Du kan vælge at fremvise dit testresultat direkte på din mobiltelefon, men du kan også vælge at downloade det eller printe det ud som et coronapas. 

Når du er færdigvaccineret mod COVID-19 vil dit vaccinebevis ligeledes ligge tilgængeligt på sundhed.dk. Dette kan du også downloade eller printe som coronapas.

Se dine testresultater og coronapas på sundhed.dk lige her. 

MinSundhed-app

På MinSundhed-app'en hvor du kan se prøveresultater fra din læge, kan du hente dit coronapas hvis du er færdigvaccineret. I løbet af april vil du på app'en også kunne hente coronapas med negativt testsvar. 

Testsvar på sms

Hvis du ikke har NemID eller gerne vil undgå digitale løsninger, kan du få dit testsvar på sms. Her er du nødt til at få foretaget en hurtigtest, da dette er en den eneste testtype, hvor du får svaret på sms. Sms'en med testsvar kan fremvises som coronapas.

Borgere fritaget for digital post

Hvis du er fritaget for digital post, får du dit coronapas tilsendt med posten, når du er færdigvaccineret.

Mere info om coronapas

Har du flere spørgsmål til coronapasset? Så kan du læse mere hos Sundhed.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål om coronapas lige her

Skal du testes for COVID-19?

Hvis du skal testes for COVID-19 så du kan få et gyldigt coronapas er der flere teststeder i Odsherred. Du kan finde teststeder og deres åbningstider på Odsherred Kommunes hjemmeside: https://odsherred.dk/nyheder/kvikteststeder-og-aabningstider-i-uge-15-og-16