Pas med coronavirus på

Værd at vide om coronapas

Af Nete
15.04.21
Fra mandag den 14. juni behøver du ikke længere et gyldigt coronapas for at besøge biblioteket. Til gengæld skal du stadig fremvise et gyldigt coronapas, når du deltager i vores arrangementer og kulturtilbud.

Et coronapas er din dokumentation for, at du ikke er smittet med COVID-19. Coronapasset er et vigtigt led i regeringens genåbningsplan. Inden du tager til et af vores arrangementer eller kulturtilbud er det vigtigt at du sikrer dig, at du har et gyldigt coronapas. 

Hvad er et coronapas?

Et coronapas er et bevis for, at du ikke er smittet med COVID-19. Det kan du dokumentere på følgende måder:

  • Et negativt svar fra en antigentest (enten en hurtigtest via næsepodning eller en PCR-test via podning i halsen). Testsvaret skal være under 96 timer gammelt for PCR-test og under 72 timer gammelt for hurtigtest. 
  • Et vaccinebevis som dokumenterer, at du fik dit første stik mod COVID-19 for 14 dage eller mere siden
  • Et bevis på, at du tidligere har været smittet med COVID-19. Her skal du kunne vise et positivt testresultat, som er mellem 14 og 180 dage gammelt. Er resultatet nyere eller ældre, er det ikke gyldigt som coronapas. 

Sådan viser du dit coronapas

Der er forskellige måder at fremvise coronapas, alt efter hvilken form for dokumentation, du benytter dig af. 

Sundhed.dk

Hvis du får taget en PCR-test eller en hurtigtest, vil svaret på testen fremgå, når du logger ind med NemID på sundhed.dk. Derfor kan du både fremvise en negativ test (under 96 timer gammel) og en positiv test (mellem 2 og 12 uger gammel), når du er logget ind på sundhed.dk. Du kan vælge at fremvise dit testresultat direkte på din mobiltelefon, men du kan også vælge at downloade det eller printe det ud som et coronapas. 

Når du er færdigvaccineret mod COVID-19 vil dit vaccinebevis ligeledes ligge tilgængeligt på sundhed.dk. Dette kan du også downloade eller printe som coronapas.

Se dine testresultater og coronapas på sundhed.dk lige her. 

MinSundhed-app

På MinSundhed-app'en hvor du kan se prøveresultater fra din læge, kan du hente dit coronapas hvis du er færdigvaccineret. I løbet af april vil du på app'en også kunne hente coronapas med negativt testsvar. 

Testsvar på sms

Hvis du ikke har NemID eller gerne vil undgå digitale løsninger, kan du få dit testsvar på sms. Her er du nødt til at få foretaget en hurtigtest, da dette er en den eneste testtype, hvor du får svaret på sms. Sms'en med testsvar kan fremvises som coronapas.

Borgere fritaget for digital post

Hvis du er fritaget for digital post, får du dit coronapas tilsendt med posten, når du er færdigvaccineret.

Mere info om coronapas

Har du flere spørgsmål til coronapasset? Så kan du læse mere hos Sundhed.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål om coronapas lige her

Skal du testes for COVID-19?

Hvis du skal testes for COVID-19 så du kan få et gyldigt coronapas er der flere teststeder i Odsherred. Du kan finde teststeder og deres åbningstider på Odsherred Kommunes hjemmeside: https://odsherred.dk/nyheder/kvikteststeder-og-aabningstider-i-uge-15-og-16

Kravet om coronapas gælder ikke for følgende:

  • Børn under 15 år.
  • Personer der af medicinske årsager ikke bør få foretaget en COVID-19 test.
  • Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en COVID-19 test.

Du kan finde Sundhedsstyrelsens anbefalinger for, hvornår du kan være undtaget for test på deres hjemmeside:

Situationer hvor du kan være undtaget for test (sst.dk) 

Personer, der af medicinske årsager eller som følge af fysisk og psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en COVID-19 test, skal kunne fremvise dokumentation for deres undtagelse. Dokumentationen skal fremvises, hvor der er krav om test eller coronapas (på lige fod med et gyldigt coronapas for vaccination, test eller tidligere smitte). Læs mere om dokumentation for undtagelse af coronapas her.