Foto: © Mikkel Dyrting, DR Digital (PHMO)

Vikingemod og vilde vover

Af Erla
02.05.23
Ny DR-dokumentarserie rejser i vikingernes fodspor til vands og til lands. Bibliotekets bugnende bogsamling bakker op.

Nationalmuseets direktør, dets arkæolog og vikingeekspert og en folkekær tv-kok; kan man forestille sig bedre rejseselskab, især, når det er Rane Willerslev, Jeanette Varberg og Nikolaj Kirk, der gemmer sig bag titlerne?

I DR’s dokumentarserie ”Togtet”, der sendes søndag aften på DR1, rejser de tre rejsekammerater sporene efter vikingerne. Rane Willerslev følger sporene på landjorden, mens Jeanette Varberg og Nikolaj Kirk – sammen med kaptajn Karin Steen Steffensen og en flok erfarne sejlere – stævner ud på den farefulde færd i sejlbåd over Nordatlanten; en rejse på over 5.000 kilometer, hvor besætningen undervejs mærker vikingernes udfordringer og bedrifter på egen krop.

Blandt andet opdager Jeanette Varberg en nat i lommelygtens skær - nærmest ved et tilfælde - et enormt isbjerg forude. Uden tøven vælger kaptajnen at slå det moderne radar- og GPS-system til. Alternativet havde været, at alle skulle i overlevelsesdragterne. Vel hjemme i Danmark, opsummerer Jeanette Varberg:

- Jeg har det sådan med den her serie, at den lærte mig, at hvis jeg ikke respekterede vores forfædre før, så har jeg den dybeste respekt nu.

Se samtalen mellem Jeanette Varberg og Rane Willerslev på DRTV.

Fortsæt togtet

De seks afsnit af ”Togtet” vises søndage i april, maj og juni 2023 på DR1 klokken 20.00.

Se ”Togtet” online på DRTV.

Nedenfor har vi samlet en stribe titler om vikingernes vilde bedrifter.

Oprindeligt skrevet af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer