Leif Panduro fejres som årets klassiker 2023

12.09.23
Den satiriske forfatter og dramatiker Leif Panduro var en markant stemme i 1960 - 70ernes modernisme. Hans værker skildrer utilpassede karakterer, der forsøger at finde sin plads i samfundets snærende rammer.

Leif Panduro (1923-1977) er især kendt for romanerne Rend mig i traditionerne (1958) og De uanstændige (1960). I de satiriske romaner vender han den trygge og normale hverdag på vrangen for at afsløre, at samfundets regler og normer grænser til det absurde. Gennem sine markante karakterer og komiske situationer træder Panduro frem som en væsentlig stemme i 1960 -70ernes modernisme. En tid, hvor der blev sat kritisk-ironisk spørgsmålstegn ved de gængse værdier.

Panduro tager pulsen på danskerne og samfundet i en bred vifte af værker, der spænder fra bøger, filmatiseringer til radio og populære tv-spil:

I dette portræt kan du læse mere om Leif Panduros forfatterskab.

Klassikerdagen.dk

Flere sider af Panduros liv og forfatterskab bliver udfoldet i artiklen: Den sjove tandlæge, der blev Danmarks nationalpsykiater af forfatter og cand.mag. Johan Rosdahl fra klassikerkomitéen

De ikoniske værker kan findes på lyd på eReolen.dk/Panduro . De filmatiserede romaner og de populære TV-spil kan ses på filmstriben.dk/Panduro. Brug dit bibliotekslogin.


Foto: Erik Gleie, Ritzaus

Oprindeligt skrevet af Britta Riis Langdahl, Litteratursiden.