Om dette arrangement

Tid
12:00
Pris
90 Kr
Lokalitet
Pakhustorvet
Vesterbro Torv 4
4500 Nykøbing Sjælland
Arrangører
Pakhuset Kulturhus, Nykøbing/Rørvig Jazzfestival
Target
For alle
Lørdagsjazz

Jan Harbeck

25.07.20
Lørdagsjazz med Jan Harbeck Quartet - THE SOUND THE RHYTHM

Den karismatiske tenorsaxofonist og komponist Jan Harbeck har tidligere udgivet fire album i eget navn for Stunt Records. Han har vundet en ”Danish Music Award”, ligesom han har modtaget både Bent Jædig prisen og den prestigefyldte Ben Webster pris. Jan Harbeck, og hans gennem en årrække faste gruppe, har længe været en fast ingrediens på de fleste af landets jazzscener, ligesom bandet har spillet med stor succes rundt omkring i Europa.

 

Bandets udgivelser har gennem det sidste årti været blandt de absolut bedst sælgende danske instrumentale jazzplader. Jan Harbeck spiller udover egen kvartet med orkestre som Tivolis Big Band, Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band, The Orchestra og i trommeslageren Snorre Kirks band.

 

Harbecks stemningsfulde og udadvendte spil befinder sig i den store swing-tradition. Han fremstår aldeles original, ekstremt stilsikker og som en musiker, der graver dybt i sin jazz og som kender betydningen af nærvær. Kun få er i stand til at blæse så megen sjæl i en jazz-ballade som ham. Thomas Michelsen skrev således i Politiken:

 

”Vi havde engang Ben Webster til at vække sjælen. I dag har vi Jan Harbeck!” Og det er egentlig underligt, at den 43-årige tenorsaxofonist ikke tidligere har udgivet en hyldest til ”Big Ben”, der boede i København i en årrække, og som ligger begravet her og stadig inspirerer. Den kommer her.

 

Jan Harbeck dyrker klangen. Når han står foran sit eget eller andres bands, med øjnene lukket og venstre spidse sko helt fremme, lytter han til lyden af sin tenorsaxofon og gruppens helhed. ”Da jeg var ung koncentrerede jeg mig om, hvad jeg skulle spille; nu kommer musikken af sig selv; lyden og tonen er essensen for mig. Den må være fuldtonet, og følelsen skal være der. Ben Webster var min første inspiration, og så kom Paul Gonsalves. Det er den tradition, jeg elsker. Det handler om at spille fra hjertet. Det er en lyd, ’a sound’, et sprog ” siger Jan Harbeck.

 

Sammen modtog Henrik Gunde og Jan Harbeck den prestigefyldte Ben Webster Prize 2018, og priskoncertens repertoire blev i høj grad inspirationen til at samle musikken på dette album. Fire numre er kompositioner af Webster, forholdsvis ukendte men fyldt af blues og swing. ”Virkelig fine numre”, siger Harbeck, ”her handler det om at respektere den stærke melodi-linie og bygge sin egen historie ovenpå.” Der er yderligere et Strayhorn nummer, Johnny Come Lately, resten er Harbecks egne.

 

De to dage i det store studie, uden brug af lydskærme eller hovedtelefoner, blev også scenen for den uventede overraskelse, som ofte giver en session et ekstra spark. I dette tilfælde to trommeslagere.

Anders Holm indspillede den første dag, og Morten Ærø ankom for at stille sine trommer op til næste dag. Morten spillede så med på to numre, og nye farver bredte sig. ”Det var så fedt at have de to trommeslagere sammen, de kender hinanden, men havde ikke spillet sammen før, og den respekt og begejstring de viste for hinanden, var så inspirerende. Tjek lige deres herlige battle på ’Shorty Gull’, og det var første take…og den sidste lyd er Morten, som dropper sine stikker…finished!” siger Harbeck.

 

Eske Nørrelykkes rolige, stædige basfigurer er vigtige for Harbeck. ’Han står på beatet og giver os god plads, ingen lange toner, som kommer i vejen for resten af bandets klang. Ingen i verden spiller  som Eske. Og begge trommeslagere forstår hans ideer. Otte af numrene kom i kassen første dag. Anden dag var Zum (short for altsaxofonisten Jan zum Vohrde) gæst på et enkelt nummer, Webster/Hodges duoen I’d Be There. Zum har været kollega til Harbeck i adskillige big bands. ”Den fine Webster-ballade vi spiller er forskellig fra de øvrige numre, men jeg synes det bringer en særlig farve og kvalitet i harmonierne mellem alt og tenor. Zum er en mester.”

 

”Vi holder af det generøse i musikken, og jeg håber at det sanselige og stemningsfulde rum transcenderes fra pladen til lytteren”, siger Jan Harbeck.

 

Jan Harbeck: tenorsax

Magnus Hjorth: piano

Eske Nørrelykke: bas

Morten Ærø: trommer

 

 

Der er mulighed for at bestille en frikadellesandwich - pris kr: 40 - bestilles senest d. 23. juli kl 13.00 - her på siden under "bestil billetter".

Koncerten er et samarbejde mellem BOK og Nykøbing-Rørvig Jazzfestival.

 

Koncerten støttes af Statens Kunstfond.