Den ærlige bedrager

23.02.23
Masser af stof til samtale i læsekredsen. Snyd ikke dig selv for denne perle i Tove Janssons forfatterskab. Bag det beskedne format åbenbarer sig en stor universel fortælling om moral, bedrag og overlevelse.

Tove Jansson (1914-2001) er først og fremmest kendt og elsket for sine mumitrolde, mens hendes værker henvendt til voksne læsere først begyndte at blive oversat til dansk fra 2014 i anledningen af 100 året for hendes fødsel. 'Den ærlige bedrager' udkom på svensk i 1982, og det er en stor glæde, at dette mageløse psykologiske kammerspil om to kvinders skæbneparløb endelig foreligger på dansk. 

I en snedækket svensk skærgårdsidyl bor den aldrende og velhavende børnebogsforfatter Anna alene i Kaninhuset. Hun har gennem et langt liv beriget børn med en række børnebøger med små nuttede blomstrede kaniner. Anna lever en tryg men ensom tilværelse på afstand af virkeligheden og lidt i sin egen verden, hvor tiden glider ubemærket afsted og det ikke synes nødvendigt at beskæftige sig med kedelige hverdagsgøremål og omverdenen.

I samme lokalmiljø lever den unge kvinde Katri en nøjsom tilværelse sammen med sin lidt enfoldige lillebror Matts, som hun har haft ansvaret for siden barnsben. Katris oprigtige og direkte facon uden antydning af falsk venlighed gør, at de lokale viger udenom hende, men samtidig nyder hun respekt for hendes tæft for tal og regning og evnen til at gennemskue, når nogen bliver taget ved næsen.

Katri går ofte tur forbi Annas hus med sin ulvelignende hund og en på samme tid svigefuld og altruistisk plan begynder at ulme i hendes bevidsthed. Langsomt og vedholdende trænger hun sig ind på Annas enemærker og gør sig uundværlig for hende. Der går ikke lang tid førend Katri og Matts er flyttet ind i overetagen i Kaninhuset. Anna og Matts finder sammen omkring glæden ved litteratur, mens Katri overtager Annas sejlende økonomi og besvarer breve fra små fans. Efterhånden indser Katri, at Anna ligesom hun selv forstår sig på bedragets spil og at de måske er mere ens end som så.

'Den ærlige bedrager' er en foruroligende psykologisk fortælling om moral, afhængighed, bedrag og selvbedrag – om hvor langt man vil gå for at overleve og samtidig kunne se sig selv i spejlet. Spørgsmålet er, hvem der narrer hvem – eller sig selv. Tove Janssons sprog er på samme tid meget præcist og sanseligt og skaber klare filmiske scener for det indre blik. Og alligevel overlades en hel del til læseren mellem linjerne. Med 'Den ærlige bedrager' brillerer Tove Jansson med sit fortræffelige blik for de psykologiske relationer mellem mennesker, hvor det idylliske og faretruende går hånd i hånd. Oplagt for læsekredse og en født klassiker, som vi nu endelig får lov at nyde på dansk.

Oprindeligt skrevet af Line Hoffgaard, Litteratursiden.

Materialer