Logo med teksten "mørke" og en hvid cirkel

Februartema 2022: MØRKE

Af Nete
12.01.22
Til BOKs temamåned i februar 2022 lukker vi mørket ind og går på opdagelse i de mørke afkroge af sindet, kunsten, musikken, litteraturen og naturen. Gennem koncerter, udstillinger, foredrag og litteraturarrangementer kan du blive klogere på, hvordan forfattere, musikere, kunstnere og fagpersoner fortolker og arbejder med mørke.

Forskere går ud fra, at kun 4-5 procent af universet er udgjort af det, vi kan se. Resten består af noget, som vi kalder for mørkt stof eller mørk energi, og som kan ikke ses med det blotte øje.

Mørket er altså overalt omkring os – ikke kun fysisk, men også inden i os selv og som farver og stemninger i verden omkring os. Nattens mørke er modsvar til dagens lys; de mørke toner komplimenterer de lyse og skaber skøn musik; mørke farver skaber kontrast til de lyse og giver dybde og perspektiv til omgivelserne, og de mørke perioder i menneskers liv får dem ofte til at sætte endnu mere pris på det, når lyset vender tilbage.

Lys kan altså ikke eksistere uden mørke – og omvendt. Alligevel er begrebet mørke noget, som vi ofte forbinder med uhygge, tungsind eller sorg. Men hvorfor egentlig, når nu mørke er et grundvilkår for selve livet og det univers, vi lever i? Og kan mørket være smukt i sig selv, eller måske i kraft af, at mørket som kontrast bringer lyset endnu tydeligere frem?

Det bliver både smukt, fascinerende, lærerigt og måske en smule uhyggeligt, når vi skruer ned for lyset og byder mørket velkommen i februar 2022 hos BOK.