Bibliotekar Erla Einarsdóttir
Bibliotekar Erla Einarsdóttir

"Det du ikke vil vide" af Birgithe Kosovic

Af Erla
06.07.21
Bibliotekar Erla læser lidt af hvert; fortællinger, der varmer, bevæger, åbnebarer og ryster, fra øst til vest, sådan som vinden blæser...

”Det du ikke vil vide” – en dokumentarroman, er Birgithe Kosovic’ fortælling om sin opvækst i en familie med en dansk mor og en jugoslavisk far i Albertslund i firserne.  Bogen handler i høj grad om Kosovic far, Jovan, en meget vred og utilregnelig far og Birgithe Kosovic forsøger at finde ud af hvor al den vrede kommer fra. Hun forsøger at forstå, hvorfor faren blev, som han blev.

Jovan kommer til Danmark i 1970'erne med store amerikanske drømme om at blive rig. Han er en fantast, der udtænker den ene mere vanvittige opfindelse efter den anden. Opfindelser, som han hver gang taber store penge på. Og familien oplever vredesudbrud og store svigt fra farens side. hvor faderens vrede styrede familien.

Bogens anden historie handler om forældrenes henholdsvis danske og serbiske familie. Familielivet i Dubrovik, borgerkrigen i Jugoslavien i 90’erne og krigs-scener fra den 2. verdenskrig .

Birgithe Kosović fik sit store gennembrud med romanen Det dobbelte land i 2010, hvor hun lod sig også inspirere af farens jugoslaviske slægt.