Person sidder i mark ved solnedgang

Unge inviteres til landsdækkende coronadebat

Af Anna
15.04.21
Landets studerende på ungdomsuddannelser og i folkeskolens udskoling er inviteret til onlinedebat med et stærkt panel bestående af bl.a. professor i almenpsykologi Svend Brinkmann.

Mange unge er ramt af frustration under coronapandemien. De har været sendt hjem fra deres uddannelsessteder, deres sports- og fritidsinteresser har været på standby og det er begrænset, hvor mange af deres venner, de kan omgås. Ensomheden og spørgsmålene hober sig op: Hvad er svært? Hvad kan man gøre for at få det bedre? Hvordan ser fremtiden ud?

Mandag den 19. april kl. 12.15 får de unge mulighed for at dele deres bekymringer, når Guldbergsund Bibliotek sammen med nyhedsmediet Seismo inviterer hele generationen til landsdækkende debat med fokus på netop unges trivsel under corona.

Sidder klar til at lytte til og tale med de unge

Som tiderne dikterer det, kommer debatten til at foregå online med et stærkt panel bestående af forfatter og professor i almenpsykologi Svend Brinkmann, vicepræsident i Nordic Study Abroad og medicinstuderende Yasmin El Youssef samt politikerne Jacob Mark (SF) og Morten Dahlin (V), der alle er klar til at lytte til og tale med de unge.

Især Yasmin kan identificerer sig med de unge og deres situation:

“Jeg kan sagtens forstå, at mange elever har været lidt frustrerede og haft det ekstra hårdt under corona - både fagligt, mentalt og socialt. Har man nu fået lært det, som man skulle? Og hvad med eksamenerne? Der er rigtig mange bekymringer, og dem havde jeg også selv,” fortæller Yasmin El Youssef, der blev student fra Teknisk Gymnasium Lolland-Falster med landets højeste snit i 2020.

Risiko for flere børn og unge med psykiske problemer

Ifølge Børns Vilkår er der risiko for, at flere børn og unge kan få psykiske problemer i fremtiden. En udvikling, der skaber bekymring; for hvordan sikrer vi, at børn og unge kommer bedst mulig ud på den anden side? Professor i almenpsykologi Svend Brinkmann anerkender problematikken: 

”Har nedlukningen skabt flere psykiske lidelser hos børn og unge? Eller reagerer de fleste normalt på de usædvanlige omstændigheder? Vi har i mere end et år nu levet i en undtagelsestilstand med indskrænkning af almindelige frihedsrettigheder. Vi har alle været presset og især den yngre generation har lidt afsavn, så måske er deres reaktion slet ikke så usædvanlig,” siger han og pointerer, at debatten er en vigtig og yderst relevant debat at tage:

”Vi skal lytte til de unges bekymringer og komme med løsninger til, hvordan vi som samfund kan hjælpe dem og hinanden igennem denne krise”.   

Panel samlet i København

Mens de unge deltager fra alle landets hjørner online, er paneldeltagerne samlet i Værkstedshallerne, Copenhagen Fablab, København. Debatten styres af moderator og journalist fra Seismo, Julius Tromholt-Richter, der åbner arrangementet med en kort præsentation af panelet efterfulgt af en quiz om de unges trivsel. Debatten tager afsæt i forskellige udsagn og indledningsvis vil der være en poll.

Vigtig debat

Invitationer til samtlige af landets ungdomsuddannelser og folkeskolens udskoling er sendt af sted og er også blevet taget vældig godt imod:

”På Nykøbing Katedralskole har eleverne forsøgt at få det bedste ud af virtuel undervisning. Men den lange skolelukning har stor betydning for elevernes trivsel og læring. Det ikke at kunne møde fysisk frem på skolen har medvirket til en dalende motivation og en manglende lyst til at gå i skole. Debatten modrettet de unge er vigtig for at få sat ord på deres oplevelser”, siger Inge Wagner der underviser på Nykøbing F Katedralskole.

Oplev debatten på seismo.dk

Debatten foregår live på seismo.dk. Har man ikke mulighed for at deltage den 19. april, kan man efterfølgende se den på hjemmesiden.

”Alle unge i hele Danmark, ja store dele af verden kæmper med samme problematik. Deres trivsel er under pres. Derfor giver det mening at afholde en landsdækkende debat, som alle landets unge kan få gavn af og som takket være vores samarbejde med Seismo er en realitet”, siger biblioteksformidler på Guldborgsund-bibliotekerne, Pia Gunilla Park.

Læs mere om debatten og følg med live på mandag den 19. april