Foto: Simon Klein Knudsen
Foto: Simon Klein Knudsen

Månedens forfatter: Tina Sakura Bestle

Af Anna
01.12.20
Månedens forfatter er en forfatter som ofte vender verdenen på hovedet og som taler direkte ind i fantasien. Tina Sakura Bestle skriver ifølge sig selv mest om kærlighed, især om hvor man går hen, hvis dem der skal passe på en, ikke giver nok kærlighed. Hun skriver primært til børn, og det er bøger som man ikke ’bare’ læser. De kræver fordybelse og samtale.

Tina er født og opvokset i Varde, har en uddannelse i litteraturvidenskab og blev i 2001 uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Hun bor i dag i den gamle del af Sydhavnen, som hun beskriver som en landsby fuld af kærlighed.

Den første bog

Den første bog Tina Sakura Bestle fik udgivet, var billedbogen om Jok. Jok lever et stille liv og hører i radioen om barndomvenners bedrifter. Selv har han aldrig rigtig fundet det han er bedst til, så han begiver sig ud i verden for at finde ud af hvad det er. Men alle steder han prøver sine evner af, går tingene galt for ham. Han finder dog ud af til sidst hvad han er bedst til og behøver ikke længere at leve sit liv gennem andres oplevelser. Historien er meget sigende for det forfatterskab, som Tina efterfølgende har skabt sig. Den rummer tydelige billeder af begreber der kan være svære at fange ind, en stille form for melankoli og en historie der skaber eftertanke.

Bogen om Jok handler også om at føle sig anderledes og jage sin egen identitet. Noget der går igen i Tinas bøger. Hovedpersonerne starter ud et sted hvor livet er svært, men gennem historien finder de sig selv og måske ligefrem lykken.

Det magiske sprog

En ting der gør at man sjældent er i tvivl om at det er Tina Sakura Bestle der står bag en bog, er det sprog hendes bøger er skrevet i. For Tinas bøger er altid skrevet i et meget poetisk og på sin vis meget avanceret sprog. Hvilket gør at man aldrig føler at der er talt ned til børnene, og som samtidig løfter historierne op på et helt andet niveau end mange andre billedbøger. Det gør ikke at de er svære for børn at forstå, heller ikke når de selv skal læse dem. Det betyder til gengæld at man som læser drages ind i en helt anden verden og man føler historierne længe efter sidste side er læst. Tina Sakura Bestle siger i en online litteratursalon fra Carlsen at børnebøger skal ”gå ind i hjertet og tænde et lys og skabe noget man ikke vidste fandtes før”. Og det er faktisk en meget præcis beskrivelse af hendes bøger. For man bliver i hendes bøger beriget med ord som er opfundet til historierne, besjæling af alt fra græsstrå til bogstaver og trompeter der råber om hjælp. Der er også mange dyr i Tinas bøger, ofte har de en meget stor betydning for historien. Hvis de da ikke ligefrem er hovedpersoner.

Bøgerne giver mulighed for de som har det svært at finde noget at spejle sig i. Og selvom man ikke selv er en skildpadde som Blom, kan man måske godt genkende følelsen af at skulle bære hele verden på ryggen. Her giver hendes bøger en spejling og samtidig også en masse håb om at tingene ikke behøver at være som de er. Samt et sprog til at sætte på de følelser der kan fylde indeni.

Et særligt samarbejde

En del af Tina Sakura Bestles bøger er illustrerede af Anna Jacobina Jacobsen, der selv skriver bøger med store tunge emner. Deres seneste samarbejde var Historien om Blom, hvor Tina sendte hvert kapitel efter skrivning til Jacobina, der så tegnede en tegning til. På den måde inspirerede tegningerne til næste kapitel og samtidig inspirerede teksten til tegningerne. De har begge fat om fantasien, poesien og melankolien og måske derfor passer de så godt sammen. Man er som læser i hvert fald ikke i tvivl om hvem der har lavet bogen, når man ser forsiden. Som Tina Sakura Bestle er citeret for på ’Litteratursiden’:  Forfatteren kalder sit samarbejde med illustratoren for er en gave. ”Jeg forsøger altid at indtænke, hvad billeder og ord kan sammen, den leg som fx i Hund, at der er en passage næsten uden tekst. Og at give frihed til så fantastisk en illustrator som Jacobina. Det er vores bog, synes jeg. Når en billedbog er færdig, går jeg den igennem og sletter alt overflødigt. Billederne skal have plads.” Både Tina og Jacobina bor i Sydhavnen og mødes ofte til en snak. Så mon ikke vi kan vente os flere bøger de har lavet sammen.

Som nævnt er Tina Sakura Bestles bøger ikke af den slags man bare hiver ned fra hylden og læser. De skaber nye tanker og billeder og kan flå ens hjerte ud for derefter at sætte det varsomt på plads igen. Men det skal ikke skræmme en fra at læse dem. For de er en stor litterær oplevelse for både børn og voksne, som man bestemt ikke bør snyde sig selv for. Hvis man vil vide mere om Tina Sakura Bestle og hendes forfatterskab, kan vi anbefale denne litteratursalon.

Billede af Simon Klein Knudsen

Kilder: Litteratursiden.dk, Forfatterweb.dk,  stemmerfrasydhavnen.dk og https://youtu.be/IoubOBP0RHk
 

Materialer