Graphic novel

Jannie anbefaler: Graphic Novels

Af Anna
29.06.21
Graphic novels eller grafiske romaner er ikke en ny genre, men det er ofte en overset genre og det synes vi her på børnebiblioteket er synd.

En plads i skyggen

En grafisk roman er IKKE en tegneserie, men grafisk roman er heller ikke ’bare’ en roman. Det er en blanding af de to formater og netop det gør dem til noget helt særligt. Den har en billedside der kan minde om en tegneserie og en historie med en dybde som en roman. Hvilket også ofte afspejles af tykkelsen.

Ofte når jeg som børnebibliotekar er ude og holde en booktalk for en klasse, eller blot skal hjælpe en familie med at finde noget at læse, oplever jeg at grafiske romaner er noget man rynker på næsen af. ”En tegneserie er ikke en rigtig bog” lyder det tit. ”Tegneserier er kun for dem som ikke rigtig gider at læse” er også en af de klassiske kommentarer når jeg hiver en grafisk roman frem. Bøgerne er ganske rigtigt placeret rent fysisk mellem tegneserierne på vores biblioteker, men man skal vare sig for at tage en med i hængekøjen og tro at man får en nem og hurtig historie. For man får ofte en meget fyldig historie som sætter tanker i gang. Præcis som hvis man læste en egentlig roman. Dertil kommer der en billedside som kan være meget præcis og overvældende, så den giver historien endnu mere dybde. Jeg har selv oplevet at tro at jeg ’lige’ kunne læse en grafisk roman i en kort pause, for bagefter at stå helt rystet og med en følelse af at jeg netop havde speedlæst en voldsom skæbne. Vil du selv have samme oplevelse, så er bogen Ivalu på listen nederst i denne artikel.

Kun for børn

Grafiske romaner er ikke kun for børn. Nogle er skrevet med børn som målgruppe, men der er masser af gode grafiske romaner henvendt til voksne også. De grafiske romaner til børn kan dog også give en voksen en god læseoplevelse. Der er skrevet grafiske romaner der er ganske letlæste, og der er skrevet grafiske romaner som er tykke som en hver anden roman og nogle er dele af serier.

Nogle børn kan have svært ved at få hul på det med at læse for sjov, især romaner kan virke meget ’skoleagtige’ og helt uoverskuelig at bruge sin fritid på. Men mange gange kan man godt overtale sådan et barn til at prøve en grafisk roman. I dem kan de læse en genre der interesserer dem, få en rigtig god historie. Det kan fx være serien om Mira der handler om en helt almindelig pige med helt almindelige problemer. Eller serien Amulet der er en let læst næsten filmisk historie der låner en del fra Ringenes herre. Er man til uhygge kunne det være Coraline, om en pige der finder en adgang til en alternativ verden hvor hendes forældre har knapper i stedet for øjne. En barsk, smuk og lidt mærkelig historie får man i den prisbelønnede Fiskepigen, hvor to børn er ladt alene i en dystopisk oversvømmet by. Og så er der også en del af de store klassikere som Dracula og Robin Hood der nu er at finde som grafisk roman for børn.

Nyd din sommerferie

Men kig også forbi biblioteket og lån nogle grafiske romaner og tilmeld dig gerne ’Sommerbogen.’ Sommerbogen udfordrer dig til at læse 3 forskellige bøger og løse 10 opgaver undervejs, og hvis du afleverer din udfyldte seddel til os, har du mulighed for at deltage i en lodtrækning hvor du kan vinde en helt fantastisk præmie; du kan få lov at tømme en boghandel!

Vi har en del grafiske romaner på hylderne og har vi ikke lige den du leder efter, så får vi den gerne hjem til dig fra et andet bibliotek.

Her er lidt forslag til at starte med og dine voksne kan godt læse med.

Tags