Jannie anbefaler

Af Anna
08.12.20
Børnebibliotekar Jannie anbefaler bøger til gode læseoplevelser med dit barn.

 

Serien om Fims af Thomas Hjorthaab: Serien om Fims er indtil videre på to bøger, den første hedder ’Fims – og den mystiske røg’ og den anden ’Fims – finder en kæp’. Begge bøgerne handler om Fims, der er en lille sort trold der bor ude i en mystisk skov. I den første bog er der pludselig røg i skoven og Fims beslutter sig for at se om der er brand et sted. Han drager afsted og får følgeskab undervejs af andre der vil hjælpe, hvis det nu brænder. Dog ikke sneglen der ikke tror på at det brænder. De finder heldigvis ud af at det er pandekager der har fået for meget der er skyld i røgen. Hvortil sneglen triumferer, da alle andre har klaret ærterne ’jeg sagde jo at der ikke var nogen brand’. Bøgerne er fulde af sjove og søde tegninger med masser at kigge på og historierne er skrevet i et let sprog, med krøller der får de voksne til at grine. Det er små historier i et dejligt ikke-pussenusset univers og med masser af varme. Mit barnebarn på 3 år er helt vild med Fims, og hun kan dem snart udenad. Så det bliver en anbefaling fra os begge. Fra 2 år.

 

Farver og følelser af Anna Llenas:  Dette er en bog, som giver rig mulighed for snak med det barn man læser med. Det er en billedbog, som handler om Farvemonsteret der en dag vågner og er helt mærkelig. På hans krop er lavet en masse blandede farver og her ligger grunden til hans problemer. Det er nemlig alle hans følelser der er blevet blandet sammen. Heldigvis kommer der en pige forbi som kan hjælpe ham med at få sorteret i sine følelser. De samler dem i krukker. Hver følelse har sin farve og beskrives rigtig fint i bogen. Fx er tristheden blå og der står: ”Det her er tristheden. Tristheden længes altid efter noget. Den er dyb som havet og stille som regnvejrsdage.” Når monsteret har fået sat ord på alle sine følelser går det hele meget bedre og en ny lyserød følelse dukker op. Man kan også se historien som papirteater på YouTube ved at trykke her. Man kan sige at følelser jo ikke altid er delt skarpt op, men for små børn kan det være en stor hjælp at kunne sætte ord på hvilke følelser der fylder hos dem. Med denne bog får man et fælles sprog om følelser og det giver barnet mulighed for at kunne udvikle sig. Fra 3 år.

 

En som Hedvig af Mette Vedsø: Otto er en dreng der bekymrer sig rigtig meget om hele verdenen, som han gerne vil redde. Hans forældre siger at det kan man ikke når man bare er en lille dreng. Men da Otte får øje på deres nabo Hedvig, der er en ældre dame, beslutter han sig for at starte der i det mindste. For han er bange for at hun måske er ensom. En dag mødes de og går en tur sammen og Otto finder ud af at Hedvig slet ikke er en stakkels ensom dame.  Hun er nemlig en sej kvinde med masser af gode historier om et spændende liv. Det er en rigtig fin historie, som tager børns tanker om klimaforandringer og andre store bekymringer om livet alvorligt. Og som viser at man i livet kan gøre meget, også selvom man kun er en lille dreng. Den er illustreret af Anders Bregnhøi, så der er også masser at tale om i tegningerne. Fra 4-5 år.