En pige læser punktskrift

International brailledag

Af Anna
10.12.21
D. 4. januar er det international brailledag. En dag hvor man gør opmærksom på, hvor vigtig braille er som middel til at omdanne det skrevne ord til taktil form, til glæde for blinde og svagsynede.

Braille, eller punktskrift, blev opfundet i 1825 af Louis Braille og der er 64 kombinationer af tegn til sammenligning med 28 bogstaver i alfabetet. Det er kombinationen af punkter der afgør hvilket tegn der er tale om. Det betyder også at en tekst i braille fylder cirka 33% mere end almindelig tekst. På denne hjemmeside kan du omdanne din egen tekst til braille.

På biblioteket har vi ikke braillebøger, de kan bestilles via NOTA, men vi har til gengæld nogle rigtig gode bøger hvor blinde er hovedpersoner eller en vigtig del af historien. Og for at fejre dagen vil vi anbefale disse i denne artikel.

Hvorfor skal jeg læse om en blind?

Det SKAL du heller ikke, men en af de fantastiske ting ved bøger er, at de dels kan åbne verden som den ser ud for andre, og dels kan afspejle din verden. Vi gør en stor indsats på biblioteket for at have så god diversitet i vores materialer som muligt, så alle kan føle at de bliver set, og deres historie hørt på en så god måde som mulig. Også de som har et synshandicap.

Måske har du selv forestillet dig hvordan det ville være at være blind eller for sjov prøvet at spise med bind for øjnene. Men det er svært helt at forstå hvordan det føles, at det er sådan hele ens liv foregår.

Nogle forfattere der vælger at have en blind person med i deres bøger, laver dybdegående research for at få personen til at virke så realistisk som muligt. En af disse forfattere er Nanna Foss, der har en blind hovedperson (Noah) i sin Spektrum serie. Hun brugte en hel dag som blind, sammen med en blind, hvor hun fik mærket nogle af de udfordringer som man kan have som blind. Det har bl.a. resulteret i at Noah, ikke blot er blind, men faktisk også opfører sig både selvsikkert og bevæger sig rundt uden at skulle have hjælp. Noget mange ellers ofte forestiller sig om blinde.

Når du læser en bog med en blind hovedperson, så er det pludselig nogle helt andre ting der kommer i spil i beskrivelserne. Vi er så vant til at læse at hovedpersonen ser ’en pige med et hår i den smukkeste dybe brune farve’ eller ’huset så tomt og forladt ud’. Lange passager med beskrivelser af hvordan hovedpersonen ser dette og hint. Men med en blind hovedperson så er det jo ikke en mulighed og det er derfor nogle andre ting der kommer i fokus. I bogen"Mulm" er det fx meget fornemmelser og stemninger i et rum der beskrives. Vi lever i en meget visuel verden, så i en bog hvor noget af det visuelle ikke er relevant, får vi en helt anden læseoplevelse.

En større verden

Bøger som beskriver verdenen som den ser ud for andre, bliver vi ikke kun klogere af, men det ændrer også hvordan man møder andre mennesker. Hvis man læser bøger hvor hovedpersonen har andre livsvilkår end en selv, så bliver det også lettere at møde dem i virkeligheden. Man kan så og sige skyde genvej til forståelse og et ligeværdigt møde. Og ikke nok med det, så bliver ens egen verden også lidt mere åben. Når du har læst en bog med en blind hovedperson, så ser du pludselig verden på en anden måde. Hvordan ville det være at lave en kop te uden syn? Hvordan er det mon at handle uden syn? Ville jeg være blevet forelsket i en, hvis jeg ikke havde kunne se vedkommende?

En masse nye tanker sættes i gang. Det er jo den særlige magi ved bøger og vi håber at du har lyst til at læse nogle bøger med en blind hovedperson. Her får du nogle gode bud på bøger hvor en blind er enten hovedperson eller en vigtig del af historien.

Skrevet af børnebibliotekar Jannie