kvinde læser op for yngre barn

Højtlæsning - hyggeligt og gavnligt for dit barn

Af Anna
04.11.21
Højtlæsning er ikke bare hyggeligt, men har mange gavnlige effekter – også selvom dit barn er blevet stort og kan læse selv. Nedenfor kan du se en række bøger som er gode til oplæsning – både nogle for yngre børn og nogle for dem der er over 10 år.

Fordele ved højtlæsning


De fleste har hørt det før – det er vigtigt at læse højt for sit barn. Men hvorfor egentlig?

•    Større ordforråd. Ved at læse højt hører dit barn ord, som du måske ikke selv ville have brugt – og I får anledning til at tale om forskellige ords betydning, og eksempelvis også ordsprog.

•    Koncentration. Dit barn vænner sig til at sidde stille og lytte – i længere og længere tid, i takt med at I vælger længere bøger. Og når I begynder at læse kapitelbøger, kan du bede barnet genfortælle hvad der skete i forrige kapitel, inden I begynder – det træner hukommelsen og evnen til at formulere sig.

•    Fantasi. Barnets fantasi bliver stimuleret, når det møder mange forskellige verdener i bøgerne – og når man læser bøger uden eller med få billeder skal de også selv forestille sig hvordan alting i historien ser ud. 

•    Empati. Man ”møder” mange forskellige mennesker, som man måske ikke ville møde i den virkelige verden – og på den måde bliver det lettere at sætte sig i andres sted.

Konkrete råd


Ved at læse højt for dit barn går du desuden foran som et godt eksempel – du viser at bøger har værdi, og også at du måske selv er glad for at læse. Derfor er det også en fordel hvis dit barn ser dig læse for dig selv – avisen, en kogebog, en roman eller bare en brochure. 
Når man sidder med sin telefon, kan man sagtens være i gang med at læse, men for børnene ser det ud som om man sidder og leger med telefonen – og så er det det de kopierer. Overvej derfor, om din næste bog skal være en papirbog i stedet for en e-bog.
Hav meget gerne bøger liggende synligt i hjemmet, så de er nemt tilgængelige. Optimalt set skal de placeres et sted hvor familien hænger meget ud, så man får øje på dem og får lyst til at kigge. Vælg gerne noget med farvestrålende forsider, som lokker lidt ekstra, og tænk på hvilke emner som interesserer dit barn, hvis du låner til barnet. Og lad endelig barnet være med til at vælge selv.
Man kan ikke læse noget forkert for sit barn – al oplæsning er god.

Der er ikke tid


Det kan være svært at presse højtlæsning ind i en travl hverdag, men husk at du ikke behøver at læse i halve og hele timer, for at det gør en forskel – fem minutter er også godt nok.
For nogle fungerer godnathistorier godt, men oplæsning behøver ikke være før sengetid, men kan også være når I kommer hjem og lige skal slappe lidt af med en snack, eller måske endda om morgenen. 
Én december havde jeg lånt en kalenderhistorie jeg ville læse højt for mine børn. Men vi ville jo også gerne se julekalenderen i tv om aftenen. Løsningen blev, at vi stod op fem minutter før den måned, og så sad vi med stearinlys tændt i decembermørket og læste om søde nisser, inden vi spiste morgenmad.

Få hjælp


59 % siger, at de gerne vil læse mere højt end de allerede gør. Hvis du er én af dem, så vil vi meget gerne hjælpe dig. Kom gerne på biblioteket og få anbefalet en god bog til højtlæsning, og kig også herunder om der er noget der frister. Hvis det er svært at nå på biblioteket kan du låne bøger på e-reolen til både dig selv og dit barn – i kan hver især låne fem bøger om måneden. Klik her for at læse mere om eReolen.

Boganbefalinger


Husk at aldersangivelserne blot er en rettesnor – du kender dit barn bedst, og ved hvad det kan tåle og interesserer sig for. Flere af bøgerne fra 10+ listen kan også læses for yngre børn.
Mange børn er meget videbegærlige, og derfor er der også faglitteratur på listen for de ældre børn.
 

Anbefalinger til 6-9 årige

Anbefalinger til 10+