Forfatterfokus: Nanna Foss

Af Anna
05.07.20
Nanna Foss er en af vores helt lokale forfattere og du kender hende måske fra vores forfatterskole, hvor hun har undervist.

Som barn drømte Nanna om at blive ’noget med ord’, og hendes stile blev ofte læst op i klassen. Dengang var det dog journalist Nanna forestillede sig at blive. En dag havde hun en mærkelig drøm om nogle børn der kunne rejse i tiden og hun skrev drømmen ned. Fordi den gav hende lyst til at skrive. Nannas liv som forfatter startede da hun i 2011 meldte sig til et skrivekursus og i 2014 kom hendes første bog ’Spektrum - Leoniderne’. Bogen er første del i Nannas science fiction serie for børn og unge og den tog læserne med storm. Og hovedpersonen, ja det var pigen fra en gammel tekst kombineret med hendes mærkelige drøm. Da bogen blev skrevet havde Nanna en del testlæsere i alderen 12-15 år, og det er hun forsat med til de følgende bøger i serien. Det gør ikke bøgerne for lette at læse for de som er ældre, men mulige at læse for den aldersgruppe. Man kan altså sagtens læse dem selvom man er voksen.

Forfatter med SoMe

Seriens bøger har hver sin person som omdrejningspunkt og Nanna afspejler unge som vi alle kender. En hel del af hendes følgere på sociale medier, er unge mennesker som er meget glade for at blive set i bøgerne. Ikke mindst fordi bøgerne low key omfavner LGBTQ+. Nanna er utrolig god til at kommunikere med sine læsere, så hvis man vil helt tæt på så er det bare at finde hende på Instagram eller andre SoMe platforme. Derudover så har Nanna i øjeblikket et projekt med sin forfatterkollega Boris Hansen, hvor de på 60 uger skal nå at skrive noget til udgivelse. Undervejs giver de hinanden forskellige udfordringer, som skal hjælpe med at sætte skriveprocessen i gang. Projektet kan følges på bl.a. Facebook, hvor de ofte går live og skriver om de frustrationer der kan opstå når man skriver en bog. Det er et herligt indblik i forfatterens arbejde, så har man selv en forfatterspire så kan det anbefales at følge med der. Boris og Nanna har et helt specielt samarbejde, og deres åbenhed om hvordan forfatter livet ikke ’bare’ er at sætte sig ned og skrive, er oplysende og sjovt. Sammen har de også været med i en børnbogspodcast, hvor de taler om fantasy-genren, som er der, hvor de begge føler sig mest hjemme. Har man været på Bogforum har man måske også oplevet dem afholde ’Fantasy quiz’, som hvert år trækker mange unge til. Sidste år stod vi i hvert fald tre habile børnebibliotekarer og svedte over sværhedsgraden.

Tæt på læseren

Nanna har også en Patreonside, hvor man kan tilmelde sig for et mindre beløb og følge med i skriveprocessen. Man kan bl.a. få lov at smuglæse fra den bog der arbejdes på, og få invitationer til særlige events. Netop de mange indgange til Nannas skriveunivers er med til at få de unge helt med og det gør hendes som forfatter tilgængelig og levende. Noget der virkelig tiltaler de læsere som der er til bøgerne. Det adskiller hende fra mange andre forfattere og Nannas fans er derfor meget engagerede og deler deres læseoplevelse med Nanna undervejs når de læser bøgerne. Så der er ingen tvivl om at Nanna kender sit publikum og det kan tydeligt læses i Spektrum-serien.

Udover at have skrevet Spektrum, har Nanna også bidraget med noveller til forskellige antologier. Og så har hun skrevet en novelle i samarbejde med Odsherred Læser om Dragsholm Slot, hvor man får et ekstra tvist på historien om ’den hvide dame’. Novellen kan findes og læses på Nannas hjemmeside. Hvor man i øvrigt også kan læse de første 80 sider af Leoniderne, hvis man gerne vil se hvad det hele handler om. Og måske det bliver indgangen til Nannas fantastiske serie, der bare kan noget helt særligt. Nanna skriver nemlig sige hovedpersoner med hjerte og med en troværdighed der gør at bøgerne slet ikke føles så tykke som de ser ud.

 

Kilder: Forfatterweb.dk og Nannas hjemmeside