Wuwu & co er skabt af forfatter Merete Pryds Helle, illustrator Kamila Slocinska
Wuwu & co er skabt af forfatter Merete Pryds Helle, illustrator Kamila Slocinska

Fantastiske fortællinger på apps

Af Erla
31.03.20
iPad-tid kan sagtens være lærerig kvalitetstid, men at finde de bedste litterære apps til børnene, kan være lidt af en jungle.

Vi har derfor lavet en oversigt til jer med de apps, som du kan finde på børnebibliotekarens egen telefon eller iPad. Det er apps som er medrivende i deres fortælleform, smukke i deres udtryk og som har noget på hjertet. Der er også betalingsapps, sådan er det ofte med de apps der har et lidt mere kvalitet at byde på. 
 

Du kender det godt – ungerne elsker deres skærm og vil rigtigt gerne lege og spille med den. Det er der også en masse god læring og underholdning i. Vi fra børnebiblioteket elsker selvfølgelig apps som har en god fortælling, smukke illustrationer og levende ord. Præcis ligesom de bedste billedbøger. Selvom disse apps koster lidt, så er der virkelig megen kvalitet at hente for pengene. Nogle apps går til alle android og Apple tablets, andre kun til enkelte – men hold øje med jeres app-sted – ofte kommer der opdateringer og udviklinger på de mest populære apps. 

Wuwu og Co. (alder: 4-8 år)
Mange af jer kender sikkert allerede forfatteren Merete Pryds Helle. Det er også hende som er forfatteren bag Wuwu og co. Genren kalder man en step in-bog – altså en bog hvor du selv træder ind i fortællingen og skal bruge iPaden og dig selv fysisk for at komme rundt i fortællingen. Det er virkelig magisk at være med i den søde fortælling. Undervejs skal du både råbe og ryste, bruge kameraet og gå rundt for at løse de opgaver der er i fortællingen.

Chomp (alder 2-5 år)
Kunstneren Christoph Niemann, er en virkelig god børnebogsillustrator og han står bag appen Chomp. I appen her bliver barnet selv hovedperson. Barnets ansigt bliver simpelthen sat ind i Niemanns sjove, farverige og skøre animationer ved hjælp af kameraet. Animationerne med barnets ansigt kan bevæge sig rundt, danse og se helt tossede ud. Der ligger mange grin og venter her. 

Snip Snap Snuderne (alder 2-5 år)
Snip Snap Snuderne er udviklet af tre småbørnsmødre som har deres vokalgruppe. Måske kender i dem allerede fra YouTube? Snuderne er ude på små eventyr og møder hele tiden figurer fra kendte børnesange, som så også bliver sunget for børnene. Der er ingen tekst i appen, så barnet kan selv følge med og møde fx ”Bjørnen sover”, ”De tre små fisk” og elefanten i loftet fra ”Mon du bemærket har” – hele tiden flettet ind i små historier. Børnene synger med på sangene med både fagter og sang. Også er der masser at trykke på- se hvad der sker! 

Dyt dyt Alfons Åberg (alder 3-9 år)
En rigtig børnebogs – og tegnefilms klassiker findes heldigvis også på app. Her hjælper børnene Alfons og hans venner med at bygge en hel by op. Der skal både køres i 5 forskellige køretøjer, købes ind, plukkes frugt og slukkes ildebrande – og meget, meget mere. Her er mange timers underholdning uden stres og jag. De spil der er med gennemføres i barnets egen tid og tempo, her er ingen timere eller ting der ikke kan afbrydes og tages op igen senere. Til gengæld er der masser af Alfons Åberg – og det er altid godt. 

Hunden Ib (alder 3-6 år)
Måske kender i allerede illustratoren Rasmus Bregnhøi, som har lavet virkeligt mange fine børnebøger. Måske kender I endda Hunden Ib fra bøger og film? Her har han helt egen app, hvor børnene er med Ib rundt i små håndtegnede fortællinger. Ib snakker dansk – han er en ret smart hund. 

Hvordan kommer vi i gang: find appsene
På din eller dit barns tablet kan du hente alle anbefalingerne der hvor du plejer at hente apps. Men vær obs. på at nogle apps kun er udviklet til fx iPad, og derfor kun findes der. Hvis du gerne vil finde endnu flere eventyr og fortællinger, så søg i din App-butik. I App store kan du fx søge på eventyr og så ude til venstre i filtre vælge aldersgruppe og 0-5 år, så kommer der masser af fine forslag frem. Den lille tekst med gråt under overskriften giver et fint praj om indholdet. Find fx HUPSI, så vil der under den titel stå ”et musikalsk eventyr” – god fornøjelse. 

Tags