motor mille

Børnenes U-landskalender - Spisetid

Af Anna
01.12.22
Følg med, når biblioteket jagter "regnbuens guld" sammen med Hr. Skæg og Motor Mille. Jagten fører os til Tunesien, som er fokusområde for overskuddet fra Børnenes U-landskalender.

På DR Ramasjang kan du lige nu følge Hr. Skæg og Motor Mille i jagten på regnbuens guld, som fører dem til Tunesien. Serien er en del af fortællingen om Børnenes U-landskalender og Danidas hjælpearbejde i udviklingslande - og bibliotekerne er med.

Maden er forskellig

Der er forskel på det, man typisk spiser i Danmark og i Tunesien. I danske butikker kan man købe madvarer fra hele verden. Vi spiser både ”amerikanske” burgere, ”italienske” pizzaer, danske boller i karry og farvestrålende, ”indiske” vegetarretter. I Tunesien laves det meste af lokale råvarer. Man spiser altså typisk det, der kan vokse eller leve i området, hvor man bor.

Et tunesisk hovedmåltid begynder ofte med harissa. Det er en stærk chilisauce med hvidløg, olie, salt og peber og andre krydderier, som spises sammen med friskbagt brød. Eller også er skålen fyldt med kemia, som består af oliven, tørret fisk, nødder og grøntsager. Eller måske brik, som er et tyndt, friturestegt, pandekageagtigt brød, fyldt med for eksempel æg og tun.

Sådan laver du din egen harissa

Harissa er en tunesisk/nordafrikansk, meget stærk chilisauce, som er klassisk tilbehør til blandt andet couscous. Den er normalt meget stærk, men nedenfor i en lidt mildere version, der passer lidt bedre til danske smagsløg.

Harissa kan let laves på forhånd og holde sig længe, hvis den opbevares ordentligt. Den er fremragende til at komme på kylling, før det steges, spændende i marinader eller til at sætte ekstra smag på supper.
 
Ingredienser
2 stk. røde peberfrugter eller snackpebre
2 tsk. stødt koriander
1 tsk. røget paprika
1 tsk. stødt spidskommen
2 stk. friske chili
4 fed hvidløg
½ tsk. salt
2 spsk. olivenolie

Skær stilk og frøstand fra peberfrugterne og bag dem på en bageplade eller i et ildfast fad ved 200° grader varmluft i 20-25 minutter. 
Lad peberfrugterne køle af, mens du rister krydderierne på en tør pande. 
Blend peberfrugter, de ristede krydderier, chili, hvidløg, olivenolie og salt til konsistensen er som en tyk puré. 
Smag til, når det har trukket et par timer, så kan du nemlig bedre vurdere styrken.

Hæld den færdige harissa på et skoldet glas og luk med en smule olivenolie. Hjemmelavet harissa kan holde sig et par uger i køleskabet.
 

Tunesiens svar på kartofler, ris og pasta

Hvor man i Danmark ofte spiser kartofler, ris eller pasta, spiser man i Tunesien couscous. Det er en fast mos - lidt fastere end dansk kartoffelmos - der er lavet af dampkogte semuljegryn, altså den inderste og hårdeste del af hvedekernerne, som man også bruger til at lave durummel af.

Couscous serveres med sovs og grøntsager. Og ved særlige lejligheder også fisk eller lamme-, gede- eller kamelkød. Men som i mange andre lande, er kød i Tunesien dyrt for de fleste og derfor en delikatesse.

I private hjem og på lokale restauranter serveres couscous i et stort fad, der stilles midt på bordet. I nogle hjem spiser alle med hver sin ske af det store, fælles fad.

 


Slik og søde sager

Som dessert spiser man i Tunesien gerne frisk frugt. Det kan være en citrusfrugt, et granatæble eller måske friske dadler.

Herhjemme kender vi mest dadler som de lidt klistrede, tørrede frugter, der sælges i firkantede æsker op til jul. Men man kan også være heldig at finde friske dadler i nogle butikker.

I det sydlige Tunesien dyrkes dadlerne i plantager, hvor de høstes mellem juni og oktober, og bruges både som foder til landsbyens får, geder og kameler, men også til de sødeste desserter og kager.

Efter maden drikker især de voksne tit et lille glas meget sød myntete, måske drysset med hakkede pinjekerner.

 

Vil du vide mere om Tunesien?

I kan også læse mere om Tunesien og Børnenens U-landskalender på https://2022.u-landskalender.dk/

Nednefor kan I også få inspiration til bøger med flere opskrifter - både de stærke og de søde retter fra Tunesien og andre retter fra hele verden - der er sjove at lave sammen i køkkenet.

Velbekomme og يعيشك الماكلة بنينة!
('yaeishiki, almakilat binina, på dansk: Tak, det smagte dejligt!)

 

Materialer