ÆllebælleMAJfortælle logo

ÆllebælleMAJfortælle - læsefestival for de mindste

Af Anna
06.05.21
I en hel uge i maj måned bliver Odsherreds børn i alderen 0-3 år inviteret ind i et fortællerunivers af litteratur, teater, digital højtlæsning og leg med ord.

Bibliotekerne i Kulturregion Midt- og Vestsjælland indleder i 2021 – under betegnelsen VestLÆSLand - et 4-årigt strategisk samarbejde om en litteratur- og læseindsats for de mindste børn. Indsatsen markeres med den årlige læsefestival ”ÆllebælleMAJfortælle”. De deltagende biblioteker er Odsherred, Lejre, Sorø, Ringsted, Kalundborg og Slagelse. 
Den tidlige indsats på læseområdet kan have stor betydning for barnets udvikling samt fysiske og psykiske sundhed.  Undersøgelser har vist, at en tidlig indsats kan afhjælpe social ulighed, styrke børnenes sprog og dermed også deres evne til at lære at læse og på sigt tage en uddannelse. Dertil giver højtlæsning en række gevinster som ro, koncentration og fællesskab.
 

Festivalen i Odsherred

Festivalen kan i år ikke afvikles fysisk på bibliotekerne, men afholdes i stedet ude hos dagplejere og i vuggestuerne. 
I Odsherred får 482 børn i 75 forskellige dagtilbud tilsendt en kuffert fra biblioteket. I kufferten er der pakket bøger, legetøj, festlig pynt og læseinspiration til personale og forældre – så er festivalen lige til at pakke ud og afholde ude hos den enkelte institution. 

Udover kufferten inviteres institutionerne til at deltage i sjove onlineaktiviteter. Fx videoer med højtlæsning eller med børnebibliotekaren der fortæller om ordenes lyde, rim og remser.  Teaterstykket ”Da lille Nielsen rejste”, tilrettelagt af skuespiller Flemming Bang, er skrevet udelukkende til ÆllebælleMAJfortælle, og kan ses online hele festivalugen så alle kommunens børn kan få glæde af det.
Forældrene bliver også inddraget og får gennem festivalugen gode råd og idéer til hvordan de kan tale eller lege med deres barn i forlængelse af ugens oplevelser. 

Festivalugen sluttes af med teaterstykket ”Verdens historier” i Aksen. ”Verdens historier” er en musikalsk historiefortælling der handler om den lille biblioteksalf Soleima, der tager på tur rundt i verden. Forestillingen er for de 2,5 – 5 årige. Klik her for at købe billetter. 

ÆlleBælleMAJfortælle afvikles i 2021 i perioden 17-23. maj.
 

Links til festivalens tilbud

Hør borgmestrene i VestLÆSland byde velkommen til festivalen. Klik her for at komme til videoen.

Hør børnebibliotekarerne Jannie og Anna tale om sprogstimulering af små børn. Klik her for at komme til BOKcasten.

Se børnebibliotekar Jannie fortælle om bogstavernes lyde og betydning. Klik her for at komme til videoen.

Se teaterstykket "Da lille Nielsen rejste". Klik her for at streame. 

Projekt ”VestLÆSland” stiller skarpt på læsning hos de allermindste i perioden 2021-2024. Hvert år i maj kulminerer indsatsen ved læsefestivalen ”ÆllebælleMAJfortælle” på tværs af de involverede kommuner Lejre, Sorø, Slagelse, 
Ringsted, Kalundborg og Odsherred.