Forfatterfokus: Charlotte Weitze

Af Anna
20.07.18
Charlotte Weitze har studeret folkloristik på Københavns Universitet. Som 22-årig udgav hun novellesamlingen "Skifting" og siden da er der kommet flere novellesamlinger og romaner til.

Charlotte Weitze - der er bosat i Vallekilde - skriver tekster der foregår på grænsen mellem det hverdagsagtige og det eventyrlige. Hun inddrager folkeeventyr, myter, folketro og sagn i sine hverdagsskildringer og får læseren til at sætte spørgsmålstegn ved verden som vi kender den. Ofte handler hendes historier om mennesker der ikke føler sig tilpas i deres verden, eller om mennesker der opsluges i en anden verden hvori de forandres. 

At Weitze er interesseret i folkloristik ses tydeligt i hendes historier, hvor det til tyder kan være svært at skelne hvorvidt vi befinder os på et realplan eller et billedplan. Weitze inddrager naturen og alt hvad den rummer som en væsentlig karakter i sine fortællinger. Hun omfavner folketroen, inddrager den i sine historier og giver sagn og myter en interessant plads i hverdagsskildringerne. Fx. er pigen Maria en skifting i titelnovellen fra forfatterens første udgivelse. En skifting er ifølge folketroen et troldebarn, der er blevet forbyttet med et menneskebarn, og novellen er tematiserer derved outsiderrollen, følelsen af at være forkert i en normal verden. Da Weitze i 1999 udgav sin anden novellesamling "Bjergtaget" er netop denne folkemyte da også et gennemgående tema. At være bjergtaget er en forestilling i nordisk folketradition, om at mennesker kan lokkes ind i bjergene af forførende bjergfolk, for herefter at vende ganske forandrede tilbage. 

I forbindelse med Geopark Festivalen i Odsherred vil BOK være til stede og læsehæren vil læse højt i højderne. Et af de værker der vil blive læst op fra, er Weitzes "Harzen-sanger" fra 2013. I "Harzen-Sanger" skildres et univers hvor dagligdagsliv og eventyrlige elementer flettes sammen. Læseren følger Hanna, hendes mand Niels og deres datter Lisa, idet den lille familie finder ud af, at de har fugle på loftet. Fugle fylder meget i historien, både på realistisk og symbolsk plan, ligesom temaer som frihed, ensomhed og  det at give slip på sit barn når det flyver fra reden. 

Vi læser højt fra Harzen-sanger fredag d. 3. august i Vibehus ved Anneberg. Se hele programmet her

Kilder: 

https://forfatterweb.dk/oversigt/zweitze00

http://litteratursiden.dk/forfattere/charlotte-weitze 

Materialer