Bøger, I skal læse for illustrationerne

08.11.18
En af tendenserne blandt nye udgivelser af billedbøger er, at der er stort fokus på illustrationerne. Her har vi udvalgt nogle smukt illustrerede børnebøger til jer.

Vi ser mange forskellige tendenser indenfor nye udgivelser af billedbøger. En af dem er et stort fokus på illustrationerne. De er både æstetiske og kunstneriske og giver mulighed for at dykke endnu længere ned i værkerne eller giver mulighed for blot at overgive sig til de smukke billeder. De giver både børn og voksne en smuk og inspirerende læseoplevelse.
Vi har udvalgt nogle smukt illustrerede børnebøger til jer. Her ser vi nærmere på et udsnit af dem.

Smukke og komplekse billedbøger

”Mørkebarnet” af Cecilie Eken, illustreret af Malene Reynolds Laugesen, er en billedbog, hvor tekst- og billedside komplementerer hinanden på smukkeste vis. Eken modtog Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger 2007 for billedbogen. Teksten er en slags gyserfortælling i sonetform, og illustrationerne giver en fin dybde til læsningen. Fortællingen er målrettet børn 5-7 år. 
Af de mere komplekse billedbøger finder du udgivelserne af forlaget God og Ond. Forlaget blev stiftet i 2015 netop for at skabe flotte billedbøger med det kunstneriske og æstetiske i fokus. De har blandt andet udgivet ”Elefantens hukommelse”, som er detaljemættet med illustrationer i en voksen streg. Da den udkom i 2014 blev den inkluderet på flere lister over de smukkest illustrerede bøger. Anbefalet til børn fra 6 til 10 år.
De komplekse streger finder du også hos illustratorer som Stian Hole og Benji Davies. Begge har nogle markante og særegne stilarter. Nordmanden Stian Hole debuterede med ”Den gamle mand og hvalen” – en rørende, stemningsfuld og smuk fortælling for børn fra 5 til 8 år. Benji Davies fik sit gennembrud i Danmark med den anmelderroste ”Stormhvalen”, som han både har skrevet og illustreret. Historien er til børn fra 3 til 5 år.
En anden type bøger, der lægger op til dialog – i hvert fald når børnene har lidt alder – er de modsætningsfyldte billedbøger, hvor tekst og illustrationer ikke passer sammen. Mette Eike Neerlin har skrevet ”Historien om Hardy”. I teksten er alt godt for hovedpersonen, men billederne viser en helt anden historie – en historie om et barn, der er forsømt. Kan anbefales børn fra 6 til 9 år.

Nonsens og sjov

Billedbøger behøver ikke altid at give mening, og billedsiden behøver ikke altid at give historien ekstra lag. Det kan være nok at fordybe sig i de smukke og skøre illustrationer. I de følgende billedbøger er historierne præget af nonsens og stiller krav til læseren og lytterens fantasi. Det gælder fx ”Papegøjerne spang gok”, som er anbefalet børn fra 5 til 7 år.
Et andet eksempel er den eventyrlige og sjove ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære”, som har masser at byde på – både hvad angår billed- og tekstside. Jakob Martin Strid har illustreret og skrevet billedbogen til børn fra 4 til 8 år.
Den sidste billedbog vi vil nævne i denne kategori er den fantasifulde bog ”Funkelgnister – råb, rim og remser” – en billedbog til børn, der elsker at rime og grine. Anbefalet til børn fra 3 til 7 år.

Billedbøger kun med illustrationer

Illustrationer kan også være det bærende element i billedbøger, og der ses flere og flere billedbøger helt uden ord. Det kræver noget mere af oplæseren og giver en meget anderledes læseoplevelse.
Der er mange styrker ved denne slags læsning. Billedbøgerne lægger op til en dialogisk læsning, hvor barnet er en aktiv del af oplæsningen. Det udfordrer barnets fantasi og kreativitet. Bøgerne kan også bidrage til en positiv udvikling af barnets ordforråd, da oplæseren bliver tvunget ud i at beskrive billederne med egne ord.
Her kan nævnes ”Rejsen” og ”Missionen” af Aaron Becker. Førstnævnte modtog den prestigefyldte amerikanske billedbogspris Caldecott Honor i 2014. I år udkom ”Øen” af Mark Janssen om en familie, der lider skibbrud og slår sig ned på en ø, der ikke er helt almindelig, og en ny verden åbner sig for dem. Til børn fra 3 til 6 år. 

Materialer