Læsekompasset

Læsekompasset

Få forslag til bøger, der passer til dit humør! Læsekompasset giver inspiration til skønlitteratur med fokus på læseoplevelsen og personaliseret til din smag.

Adgang
Fri adgang

Læs mere

Icon Description

Læsekompasset er bibliotekernes inspirationsværktøj til voksne læsere af skønlitteratur.

Når en rigtig god bog er slut, kan man godt have lyst til at blive i samme stemning eller univers, eller bare finde "noget der ligner".

Med Læsekompasset kan du søge efter dine yndlingsbøger og finde en bog, der minder om, og bestille bøger til lån på det lokale bibliotek.

Men du kan også søge på f.eks. korte bøger eller fortælleteknik, på fortællinger i hurtigt tempo eller på stemninger som sjov, hyggelig eller gribende, og finde helt nye læseoplevelser sådan.

Læsekompasset giver dig inspiration, der tager udgangspunkt i al den skønlitteratur, som bibliotekerne samlet set har til rådighed på dansk for voksne.

Hvordan fungerer Læsekompasset?

Icon Description

Læsekompasset fungerer grundlæggende som anbefalingerne på f.eks. Netflix. En lang række bibliotekarer, lektører og superlæsere har mikrotagget tusindvis af bøger, så hver enkelt bog har fået en masse beskrivende metadata, og der føjes løbende nye bøgers data til søgningerne.

F.eks. har bogen Oplyst af Tara Westover fået følgende mikrotags: Inspirerende, gribende, skæbnesvanger, forældre-barn-forholdet, familien, identitet, overlevelse, bjerge.

Læsekompasset har så en algoritme, der er i stand til at sammenligne bøger, så man kan se, hvilke bøger, der har fået sammenlignelige mikrotags.

Hvis du f.eks. kunne tænke dig at læse en sjov, måske satirisk bog som hverken er for kort eller for lang, og helst med en 3.-personsfortæller, kan du klikke på de tags, og få en hel bunke gode, sjove fortællinger at gå på opdagelse i.