RHIZOM relation 8
RHIZOM relation 8

Om dette arrangement

Tid
(I åbningstiden)
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Udstilling

RHIZOM relation 8

13.01.20 - 25.01.20
RHIZOM Relation 8 viser to kunstneres arbejde med fortællinger og genfortællinger.

Om udstillingen

RHIZOM er en henvisning til Deleuzes horisontale verdensforståelse, hvor tid og sted opstår i relationen og som en del af et netværk. RHIZOM peger på kunsten som et netværk af rødder, der vokser nedefra og ud til alle sider. Fortællingen opstår i handlingen, i mødet mellem kunstnere og mellem materialer, mens fortolkningen er en aktiv sansende selektion. Med RHIZOM som den første del af titlen på udstillingen peges på, at den kan betragtes som en del af et netværk af udstillingssteder, som popper op omkring i verden, når der byder
sig en mulighed gennem tilfældige møder mellem billedkunstnere på udebane og med base i materialiteten. RHIZOM er et udstillingssted, som er vokset ud af et artist-in-residence for billedkunstnere, der for en tid udtrykker sig med afsæt i ler og tråd.

Anden del af titlen Relation 8 henviser til uendeligheden i drømme og fortællinger. I et Deleuze perspektiv udtrykkes uendeligheden i samtidigheden, som opstår i relationen mellem fortællinger og genfortællingen. 8 er den vertikale gengivelse af den horisontale uendelighed.

RHIZOM Relation 8 viser to kunstneres arbejde med fortællinger og genfortællinger. Relationen opstod i Clara Leitao’s møde med en lokal billedkunstners (Johannes Balsgaard) fortolkning af fortællinger og hendes genkendelse af stregen i hans tegninger.

Om kunstnerne

CLARA LEITÃOs tredimensionelle illustrationer reflekterer over hukommelse og følelsen af sted. Otte scener komponerer en historie, der er delvis forestillet, delvist oplevet. Hvert af scenernes elementer er skabt ved hjælp af en lang række materialer og teknikker, fra skærmprint og collaging på stof til tegning og træskulptur. Illustrationerne flyder i rummet, og hver har sin egen individualitet og samles i enhed som et vægmaleri, der adskiller sig fra væggen.

Claras udgangspunkt er fortællinger og historier om Odsherred, f.eks. historien om Ulkerupfolket der måtte flygte fra Ulkerup skov og historien en om en kæmpe, der kastede en sten mod Egebjergs kirke. En anden lokal historie omtalte en gylden kæde begravet under jorden. Jo mere man prøver at grave det op, jo længere sluges det af jorden.

Nogle fortællinger er fremkommet ved besøg og udforskninger: en stenaldergrav, en vindmølle, hvis møller malede indersiden med vilde motiver og Højby kirkes drømmende fresker. Andre fortællinger kommer fra hverdagslivet i Kunstkollektivet 8B og Unneruds lokalsamfund og fra at observere dyr og planter i marken og himmel og hav.

Uundgåeligt blev disse lokale oplevelser og fortællinger sammenfiltret med Claras egne minder om fjernere lande, samfund og fortællinger og fra det materiale, hun brugte, alt sammen medbragt fra hendes bedstemødres hjem, som hendes portugisiske arv.

Illustrationerne afspejler den drømmeagtige og ofte underbevidste handling med at behandle virkeligheden. Ved at kombinere elementer af fantasi og observation mediterer Clara om sin rejse mellem steder, oplevelsen af forbindelse, læring og adskillelse. Hendes illustrationer lever i forskellige tidslinjer, parallelle universer, der sameksisterer i hendes sind.

Clara blev født i Lissabon, Portugal. Hun uddannede sig i tekstildesign fra Heriot-Watt University, Skotland. Hun blev for nylig tildelt Clothworkers ’Company Printed Textile Design Prize i London og blev nomineret gennem TexSelect til at udstille hendes tekstildesign i Paris på Première Vision.

JOHANNES BALSGAARDs værk Kimbertogtet fortæller om skabelsen af et hjem. For 2140 år siden, boede der et folk på det sted, vi i dag kalder Jylland. De besluttede sig for at udvandre og søge ny jord de kunne kalde hjem. De pakkede deres egendele på nakken og drog ud på et eventyr uden sidestykke. 200000 fødder vandrede Europa tynd i 20 år, før de til sidst blev knust af Romerne. Det endte i tragedie for Kimbrene men deres togt blev ikke uden konsekvenser. For at kunne besejre de vilde nordjyder måtte Romerne radikalt og permanent ændre deres statsorgan og et Emperie var født. Værket Kimbertogtet, en 10m lang tegning i fem dele beskriver den lange vandring.

Johannes Balsgaard er uddannet maler fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og senere Fet Fynske Kunstakademi. Johannes Balsgaard bor og arbejder på sin gård i Bøsserup.

Fernisering

Udstillingen åbner med fernisering d. 13. januar kl. 16.00.

Åbningstider

Udstillingen er åben indtil d. 25. januar

Ma-lø 11-15

 

Læs mere på www.kunstkollektivet8b.dk