Om dette arrangement

Tid
15:30
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Hjemme i stuen
Målgruppe
For voksne
Livestream

Live i stuen: Nazisternes flugt til Flensborg i 1945

20.11.23
Maj 1945 i Flensborg - Mellem ofre og gerningsmænd

Flensborg var endestation for »Rattenlinie Nord« - nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945. Mellem 2000 og 3000 nazister gik under jorden i Flensborg fra maj-dagene i 1945 og fremefter. Flere af de helt store fisk gik i skjul i Flensborg om omegn, det gjaldt blandt andre Auschwitz-kommandanten Rudolf Höß, SS-rigsfører Heinrich Himmler samt Goebbels berygtede radiostemme Lord Haw-Haw.

Det var også i Flensborg, at Dönitz-regeringen blev arresteret af briterne. Det var på Flensborg Fjord, at resterne af den tyske ubåds-flåde søgte hen og endte med at blive sænket som led i den såkaldte »Aktion Regenbogen«. Og på fjorden blev purunge mænd henrettet for faneflugt ved militære standretter. Det tragiske var, at de blev dømt til døden efter den tyske slutkapitulation den 8. maj 1945.

Hans Christian Davidsen udsendte i efteråret 2022 bogen Nazisternes sidste tilflugt med undertitlen Maj 1945 i Flensborg - Mellem ofre og gerningsmænd.

Sammen med videofotograf Lars Salomonsen har han for Flensborg Avis lavet en video om naziregimets sidste dage i Flensborg, og den hittede med over 50.000 visninger på Facebook, www.fla.de og andre portaler.

”I kommentarsporene kunne man se, at rigtig mange danskere slet ikke kender til de dramatiske begivenheder, der fandt sted i Flensborg op til og efter Anden Verdenskrigs slutning,” siger Hans Christian Davidsen.

Foredrag ved forfatter og journalist ved Flensborg Avis, Hans Christian Davidsen. Foto af Sebastian Iwersen.

Live i stuen
Arrangementet kan ses direkte i din egen stue mandag den 20. november kl. 15.30-16.15.
Find linket til livestream via dette link: https://fb.me/e/3O8U6IYU3

Fra den 20-26 november 2023 fejrer biblioteket historien under overskriften ”Når verden vendes på hovedet”. Som en del af ”Bibliotekernes festival for historie” kaster vi lys på de afgørende øjeblikke, der efterlader verden i et nyt lys og får mennesker til at vælge en ny retning.