Om dette arrangement

Tid
18:45
Pris
Fri entré
Lokalitet
Pakhuset
Vesterbro Torv 4
4500 Nykøbing Sj
Arrangører
Foredrag

Livestream: Vulkaner og samfund gennem tiderne

13.11.18
Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

I løbet af efteråret 2018 byder BOK på en række spændende livestreams fra Århus Universitet. Denne gang skal vi høre om vulkaner og vulkanudbrud.                                                                    

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud at planter, dyr og mennesker som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer blev voldsomt påvirket, men meget tyder på at vulkanernes arm til tider var meget lang: evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.

Foredraget starter kl. 19.00, men kom gerne 18:45, så alle kan være på plads inden foredragets start. Af planlægningsmæssige årsager vil vi bede alle om at downloade en gratis billet inden arrangementet.